неделя, 11 октомври 2015 г.

Нова Атлантида – как се ражда нещо качествено и уникално в този свят



LittleBG.com, 5 октомври 2015 г.
Kpeмeнa Бeдepeвa

Той стана известен у нас с това, че иска да подари на България остров. Бизнесмен и интелектуалец - Владимир Баланов притежава остров в Тихия океан.

Икономист и юрист по образование, със собствен бизнес, Владимир Баланов от 22 май 2015 г. официално е княз на Княжество Нова Атлантида, на остров с наименование YNJI в Тихия океан.

LittleBG ви среща с него, за да ви разкаже как е решил да притежава остров и какво възнамерява да го прави, след като държавата му отказа да го вземе.

Г-н Баланов, вие сте собственик на остров Нова Атлантида в Тихия океан – как ви хрумна идеята да го притежавате?
- Открих го в интернет през лятото на 2013 г., бях провокиранзапочнах да ровя в мрежата. Интересното е, че от НАСА го засичат още в момента на раждането му, снимат, ходят геолози, вземат проби, изследват... Ходят и хора от военноморските и военновъздушни сили на Нова Зеландия, Австралия, ваши колеги пишат. И никой не се сеща, че островът не е придобит от никого, че е ничий.

Амбицирах се и потърсих консултации от най-авторитетния български юрист и корифей по международно право в света. През 2012 г. проф. Александър Янков оглави най-старата професионална организация на юристите в света - Световната асоциация по международно право. От 25 години той представлява България в ООН. Председател е на всички възможни правни комисии на ООН и в продължение на 10 години пише конституцията по морско право на организацията. Член е на Лондонското, Американското, Женевското и Френското  дружество по международно право, председател е на Съда по международно морско право в Хага и в Хамбург.

Консултирах се и с проф. Иван Владимиров, който 20 години е юристът на Външно министерство и на Министерски съвет по времето на Тодор Живков и движи всички международни договори на България при социализма. С професор Янков установихме заедно, че има правен вакуум, от който се възползвах.

Колко е голям островът? Какво има там?
-Около 27 хиляди кв. км, колкото Белгия или Израел. Той е млад остров, образувал се е в резултат на най-голямото в последните хиляда години изригване на вулкана Моновай, на около 1000 км северно от брега на Нова Зеландия. Той е от пемза и на него няма нищо, освен скали. Но по-важното е, че тези 27 хиляди кв. км, когато станат част от територия на дадена държава, съгласно международното право се умножават многократно – около острова се образува ареал, при който има 12 мили териториални води и допълнително 200 мили икономическа зона. И на практика територията набъбва до 780 хиляди кв. км.

А това е 7 пъти по-голяма територия от България и близо 2 пъти повече, отколкото територията на Черно море. И това е същинското, голямото богатство на държавата. Всичко, което се намери в недрата на тези териториални води – нефт, газ, планктон, риба и т.н., става собственост на държавата.

Заверка на конституцията при нотариус,
22 май 2015 г.
За какво ви е островът? Какво ще правите с него?
-Вече отговорих частично на въпроса. Идеята е като стане държава, да мога, съгласно международното право, да придобия и владея природните богатства, които са в териториалните води и икономическата зона. Ще ви кажа само, че изличсленията на геолозите, които са посещавали и са взели проба, са, че само материалите от острова са на стойност около 5 трилиона долара.

А защо New Atlantis (Нова Атлантида)?
-Да, името не е случайно избрано, тъй като заедно с „Менса“ тръгнахме да правим държава на умните хора. Знаете, че една от най-умните цивилизации, съществувала на нашата планета, е тази на древните атланти. След катаклизма на територията, на която живеят, те се пръскат по целия свят и сега техните потомци са разселени навсякъде по земята. Идеята ми е с този остров и с този вид държава, която създадох, да ги обединя и да си имат отново своя родина, която да им даде по-добри възможности да развият по-високия си умствен потенциал въз основа на икономическия потенциал на New Atlantis, както е международното име на държавата ни.

Как се става жител на Нова Атлантида – какви са критериите?
-Тъй като правим държава на красивите умове, с предимство и специални привилегии се ползват членовете на „Менса Интернешънъл“, пръснати по целия свят, и Нобеловите лауреати. Но право да станат граждани на New Atlantis имат и всички хора по света, които са с минимум средно образование и не са преследвани от закона в собствената си държава. Това, последното изискване е много важно, защото амбициите ни са да съберем хора с чисти помисли и висок морал.




Всеки ли може да отиде да живее там?
-За реално преместване там на този етап не може да се говори, тъй като, както вече споменах, островът е млад и не е урбанизиран. Така че в близките години ще е много трудно да създадем условия за живот и някой да се засели там. Не че е невъзможно, разходите за урбанизирането ще са големи. Но с времето ще се постараем да направим и това.

И нещо много важно: на базата на този остров създаваме една държава, която на този етап ще бъде изцяло виртуална и без аналог в историята на човечеството. Това означава, че всеки гражданин на New Atlantis ще получи второ гражданство. Това е възможно само в страните, които позволяват второ гражданство. На гражданите на страните, които не позволяват двойно гражданство, ще дадем възможност да се включат в акционерното дружество, което ще експлоатира икономическия потенциал на острова. Всеки ще си живее там, където е в момента, или където пожелае, но едновременно с жителството в България или някоя друга държава, ще е жител и на New Atlantis.

А комуникациите ще се осъществяват виртуално, като всеки гражданин се регистрира в социалната мрежа www.iq140.eu.


Заедно с проф. Янков


Какви са ви плановете за Нова Атлантида?
-Новата държава да даде възможност на най-умните хора в света да покажат истинските си възможности и да се доразвият като потенциал; да им предостави една нова алтернатива на досегашните познати форми на развитие на съвременните държави.

Как си обяснявате факта, че България и ЕС – въобще - никой не иска острова?
-Ами как да ви го кажа по-деликатно... Това е държавата на 2-та, най-горни процента на най-умните и интелигентни хора в света – толкова са в световен мащаб тези, които имат IQ над 148 точки на теста на „Менса“ и съответно получават правото да станат членове на организацията.

Явно е, че тези, до които съм адресирал предложението си, не попадат в тази категория, какво да направя! (Смее се)

Съжалявам, не бих искал никого да засегна, но това са фактите.


С Христо Радков, председател на "Менса - България"


Вие ходили ли сте на Нова Антлантида?
-Не.

Защо не сте отишли още да го видите?
-Моята сила е тук, в офиса, пред компютъра, в работата с хората, в дипломацията и т.н. Не мога да си позволя лукса да отделя 4-5 месеца от ценното си време в пътувания дотам и обратно. Разстоянието дотам е 16 хиляди километра, с прекачване на самолети и кораби. Трябва да се съобразяваме кога времето е хубаво и позволява достъп до острова, кога няма бури и т.н.

По-важното е да съм тук, да съм жив и здрав, за да реализирам проекта, отколкото да показвам мускули на снимки. Има си хора за всичко. Затова изпратих експедиция от млади момчета на по 20-30 години, бивши тюлени, които тръгнаха от Аржентина, след големи перипетии и морски бури се добраха до острова, и побиха там пилон с флаг на моя компания.

Това беше документирано съгласно изискванията на международното морско право и островът беше завладян. На 22 май регистрирах конституцията и учредителния протокол за създаването на новата държава при нотариус. Това е и рожденият ден на княжество Нова Атлантида.

Защо искате да съберете на едно място само умни хора? Не се ли страхувате от това?
-Не, не се страхувам, защото, първо, колкото и нескромно да ви прозвучи, имам самочувствието на умен и успял човек. За мен това е едно предизвикателство. А и работата ми досега по проекта показва, че много лесно работя с умни хора. Те много бързо прозряха идеята ми и вярвам, че заедно с тях ще можем с лекота да сътворим нещо качествено ново и уникално в този свят – нова форма на държавно управление.

Защо да се страхувам от тези умни хора? Напротив, радвам им се, когато дават страхотни идеи. Ако имате предвид да не се боя, че ще ме засенчат, няма такова нещо, напротив, колкото са по-умни от мен, толкова по-добре за проекта. В тази държава има достатъчно място за всички умни хора. Нямам комплекси, освен това вярвам, че по-голямата част от гражданите ще са по-умни от мен, което е прекрасно.

Ако имах комплекси, не бих поканил и назначил за вицепремиер Христо Радков, председател на „Менса България“. Не бих назначил и за председател на Княжеската академия на науките Даниела Симидчиева, дамата с най-висок коефициент на интелигентност в света – 192 при 200 възможни точки. Или не бих ангажирал за заместник-министър на външните работи 29-годишния визионер Сергей Петров, възпитаник на НАСА и работещ по проект, който решава глобален проблем, свързан със съществуването на човечеството – интелигентен кошер, който ще спаси пчелите от измиране и света – от екокатастрофа.


Баланов с Даниела Симидчиева, дамата с най-висок коефициент на интелигентност в света.


Какви хора искат да станат жители на Нова Атлантида – опишете ги?
-Стотици са вече тези, които подадоха заявления за гражданство в Нова Атлантида. И знаете ли, най-хубавото е, че почти всички са с поне едно висше образование, с много квалификации и с чудесни позиции, хора реализирани. Сред кандидатите досега няма нито един случай на случайни хора, неудачници, които просто търсят приют и спасение при нас.

Ето, днес ми писа една дама, професор, художник. Включват се преподаватели, IT специалисти, икономисти, финансисти, мениджъри, собственици на компании, специалисти по виртуална валута, хакери... Това са основно млади хора, до 40 години, които са отегчени от формата и начина на живот в сегашните си държави и търсят нови предизвикателства и нова алтернатива, в която да се развиват, тъй като са разочаровани от статуквото.

Стартирали сте в застрахователния бизнес – от какво трябва да се застрахова всеки жител на Нова Атлантида – от вулкани, бури или от глупост?
-Аз няма от какво да се застраховам, тъй като от нищо не ме е страх, повярвайте ми. По-скоро бих искал хората, които са се включили, да се застраховат от реакциите на околните. Голяма част от тези, които ще станат жители на Нова Атлантида, може да не бъдат разбрани от своите близки, приятели, съграждани, защото са ги надрасли и са в тази категория от 2-та процента най-умни хора в света, които разбират за какво става въпрос.

Често ще им се случва да чуват коментари от приятелите си от сорта „Абе, къде си тръгнал“ и т.н. Но да не се притесняват от това, да не се отчайват, че ще останат неразбрани в обкръжението си. Защото е явно, че хората не са дорасли да разберат проекта и това, което кандидатите за граждани на New Atlantis са прозрели в него.

От мотивационните писма и заявленията до момента, които аз лично чета едно по едно, независимо от екипа си, откривам, че българите, живеещи в чужбина, като че ли по-добре ни разбират. Ясно е, че този проект не могат да го разберат 97% от хората. Те са свикнали със статуквото, някой да се грижи постоянно за тях, да им създава работа, да ги управлява, да ги мачка.

Ясно е, че това е проект за 2-3% от населението на света, за свободно мислещите хора, със собствено виждане за света, за живота. Това е държава за свободолюбивите, умните и смелите.


Само българи ли могат да станат жители на Нова Атлантида?
-Както вече споменах, хора от цял свят могат да станат жители на Нова Атлантида, без ограничения на раса, вероизповедание и т.н., което е заложено и в конституцията ни.

LittleBG е сайт за българите в чужбина – какво бихте казали на тези българи, които са далеч от родината?
-Поздравявам ги, желая всичко добро на тях и на техните семейства. И нека се гордеят, че Нова Атлантида е един проект, създаден от група българи. Вярвам, че чрез него отново ще стане ясно, че българският дух, интелект и възможности са сред водещите в света. Каня всичките ни сънародници в чужбина да се присъединят към този иновативен проект, при който границите и разстоянията нямат никакво значение.

Заедно с тях можем да променим света. Кой с каквото може да помага. Ние, българите, като една от най-древните нации в света, сме в състояние да дадем нов тласък в развитието на човечеството. Защото явно то се намира на прага на един преход. И точно ние с този проект можем да сме в основата на старта на този преход.

Често хората ни пишат, че разбират, че създаваме нещо, което се прави за пръв път в историята на човечеството. Което на практика е така. И уникалното е, че в основата на този проект стоим няколко българи и те също могат да се включат, като всеки от своята висота и със своите познания може да допринесе за неговото развитие. Така че каня всички от сърце да помагат.

А по повод на коментарите на някои българи, че „не сме си оправили собствената държава, а тръгваме да градим нова“ мога да бъда много краен, но ще се въздържа... Тази наша държава – имам предвид управниците, от абсолютно всички правителства досега, ни докарва до отчаяние. Така че по-добре да изградим нещо ново на зелено. Със сигурност ще вложим по-малко усилия, отколкото да „отремонтираме“ старата си държава. И със сигурност ще стигнем много по-напред, вярвам в това.

България в този си вид е в позицията на една от малкото европейски държави, с малък икономически потенциал, с доста обвързващи международни ангажименти, при които сме се примирили други да са водещи фактори... Ето, днес ще си дадем небето, утре земята, ще дадем на някого да ни пази границите...

Побеснявам от това. Аз съм живял 58 години и не съм успял да променя нещо съществено в държавата си. И голяма част от вината не е нито моя, нито на повечето българи. Народът ни е на опашката по икономическо развитие и жизнени показатели. Промяната няма да стане по традиционния начин, трябва нещо нестандартно да се направи.

И ние това правим в момента. Пътят, по който България върви днес, е предначертан и контролиран от външни сили, и ние, българите, нямаме шанс да заемем полагащото ни се място сред народите на Европа, каквото в момента имат германци, французи и т.н. В такива трудни времена на смяна на поколения и ценности изходът е в нестандартните решения, каквото е създаването на тази виртуална държава с иновативните модели, които опитваме да приложим в нея.

И аз съм патриот, но ето, не успях в тази държава да направя нещата, които съм мислил и искал да направя. Окей, дотук съм и правя нещо ново. С Божия и ваша помощ.

Източник: 

Няма коментари:

Публикуване на коментар