вторник, 11 август 2015 г.

Иноватор с проект за спасение на света е заместник-министър в New Atlantis

Лекциите на младия визионер са винаги вдъхновяващи, като тази на DigitaLK, 2015
PIA New Atlantis

Млад визионер и предприемач с блестяща кариера и впечатляваща лична кауза прие поста и беше назначен с указ на княз Баланов за заместник-министър на външните работи в държавата на красивите умове - Княжество New Atlantis. "Постовете не ме вълнуват. Вдъхновяващо е да участваш в нещо, което за пръв път се случва в историята на човечеството, още повече, че проектът е създаден от българи. Горд съм с това и ще дам всичко от себе си за реализирането му", каза младият мъж при получаването на красивия указ с подпис и печат от княз Баланов на 8 август.

„Приех поста, защото е възможност да участвам в уникален проект. Обичам да предизвиквам себе си и да търся иновативни решения. В този случай дори поставените пред нас въпроси са иновативни и прецедентни, а това е предизвикателство от най-висок порядък”, каза още зам.-министър Петров.

„Аз съм човек, винаги търсещ начини за внедряване и използване на иновативни практики и технологии с цел повишаването на ефективността на съществуващи системи. Стилът ми е да работя бързо и се старая да бъда максимално адаптивен към промените. Моята мотивация и приоритет е да построя едно цяло, което е по-голямо от сумата на отделните му части”, сподели визионерът.

Княз Владимир Баланов връчва на Сергей Петров указа за назначението му за заместник-министър на външните работи на New Atlantis, 8 август 2015 г.
Проектът на живота му е по едно от най-големите предизвикателства пред човечеството - как да се спре процесът на загиване на пчелите в световен мащаб, проблем, който в САЩ вече е придобил размерите на бедствие. Пчелите опрашват растенията, и ако те изчезнат, заедно с тях ще си отидат и много растителни и животински видове, а това в бъдеще означава и тотална екологична катастрофа, алармират учените.

Български екип начело с инженер Петров разработи проект за запазване на пчелните семейства с интелигентен кошер, изграден на основата на съвременни технологии. Екипът предлага сензори, които следят условията вътре в кошера. Те са свързани с мобилно устройство, което е елементарно за употреба. Чрез него пчеларят може във всеки момент да получи навременна информация например за критични стойности на температура или влажност в кошера, за да се вземат бързи и адекватни мерки.

Този проект може да послужи и като основа за създаване на интелигентна мрежа, която да използва пчелите за сензори. Чрез нея може да се прави и химическа картина на различни райони в света. Така ще се свърже наличието на определени химични елементи в растенията с болести при хората.

“Целта в живота ми е да създавам – нови неща, работни места и да правя живота на другите по-лесен”, казва визионерът.

Малко след като му идва идеята за този проект, Сергей Петров кандидатства за състезание на Singularity University в базата на НАСА в Силициевата долина, Калифорния, и печели стипендия за десетседмично обучение по експоненциално развиващи се технологии и тяхното използване в модерни бизнес модели. Задължително условие е проектът да помогне на поне един милион души от региона си, използвайки технологията. “Аз сметнах, че нашият проект с интелигентния кошер може да подобри живота не на милион, а на поне милиард хора по света. Лятото на 2013-а прекарах в НАСА. Беше едно от най-животопроменящите събития за мен. Да бъдеш в НАСА е мечта за всеки инженер”, споделя предприемачът.

На презентацията на проекта за интелигентен кошер в Singularity University в базата на НАСА Еймс, Калифорния.
“За мен е абсурдно, че живеем в такова напредничаво време, в телефоните си да имаме компютри, по-мощни от тези, които са кацнали на Луната. В момента в своя телефон разполагам с повече изчислителна мощ, отколкото президентът на САЩ е разполагал преди 40 години. И когато съществува проблем като този с пчелите, толкова сериозен и фундаментален за живота на планетата, трябва да използваме високите технологии предварително, а не когато стане късно.

Ние няма как да правим технологични открития, преди да се погрижим за основните си нужди от чист въздух, храна и биоразнообразие. Много обичам природата и ми се струва абсурдно, че никой не използва достатъчно технологиите, които вече имаме в ръцете си”, казва иноваторът.

Именно каузата да спаси света от екокатастрофа беше основната причина княз Владимир Баланов да покани младия иноватор в кабинета на държавата на красивите умове - княжество New Atlantis. „Ценя хората с толкова високи лични цели и висок морал“, каза по повод назначението княз Владимир Баланов.

От месец май Сергей Петров е изпълнителен директор на създадената от него компания Bee Smart Technologies, която ще произвежда интелигентни кошери. Като свои отговорности визионерът посочва създаването на мисия, визия и екип; съставяне и изпълнение на стратегия, целяща да постигне създаването на иновативен продукт и неговата успешна реализация на пазара; управление на ресурсите на предприятието, управление на основните екипи от инженери, разработване на продуктовия цикъл и бъдещата стратегия и набиране на капитал.

Сергей Петров (вдясно) с легендата Питър Диамандис (в средата) - създател на Singularity University и International Space University. Отляво е състудент на Сергей Петров от Канада.
Роденият в София на 18 септември 1986 г. Сергей Петров завършва английска гимназия и авиационна техника в Техническия университет.

От 2006 до 2007 г. работи като мениджър проекти в eDynamo. Отговаря за процеса по координиране на дейностите около създаването на уебсайтове за компании на американския пазар. Ръководи екип от 12 души. Основните дейности включват договаряне на условията по изработване на различните продукти, създаване на показатели за качество и тяхното проследяване, намаляване на рисковете и повишаване на ефективността. Екипът завършва успешно 180 проекта за 9 месеца.

От 2008 до 2014 г. е старши инженер анализатор в една от най-големите компании за антиспам продукти в света – „Аксуей“. В отговорностите му влизат анализиране на огромни обеми от електронна комуникация, създаване на алгоритми за залавяне на нежелана комуникация и нейното отстраняване; работа в посока на постоянно подобрение на процесите и създаване и следване на основни показатели, доставящи качеството на продукта. Клиенти на компанията са девет от десетте най-големи банки в САЩ, министерство на отбраната на САЩ и над 1000 корпорации.

Сергей Петров пред тренажор за пилоти в базата на НАСА "Еймс" в Калифорния.
През 2010 г. работи като стажант в „Луфтханза Техник България“, където интензивно се запознава с всички работни процеси и дейности, свързани с поддръжката и възстановяването на комерсиални летателни апарати.

От 2010 до 2011 г. завършва курс по експоненциални и космически технологии в уникалната българска програма Space Challenges („Космически предизвикателства“), създадена от Райчо Райчев, за обучение и развитие в иновативните, експоненциално развиващи се космически технологии.

През 2013 г. е ръководител на екип в програмата, като ментор на отбор от млади инженери и предприемачи. С екипа си разработва план за изпълнение на малък стратосферен летателен апарат.

На презентация на Bee Smart Technologies (компанията на Сергей Петров за производство на интелигентни кошери) на едно от най-големите състезания за технологично предприемачество в света Pioneer.
От 2011 до 2013 г. следва бизнес администрация в Нов български университет.

От 2012 до 2014 г. е създател и технически ръководител на Special Concepts, с отговорности - учредяване на компания за иновативни разработки в сферата на космическото дело. Създава екип, набелязва стратегия и изпълнение на поставените цели. След успешно провеждане на три научни експеримента с летателни апарати в стратосферата, компанията продължава в предварително избранната посока на разработване на свръх лека стратосферна совалка, предлагаща услугата на експериментална микрогравитационна среда за научни експерименти. С проекта постига успешно реализирани първи договори за ползване на услугата от университета „Санта Круз“ в Калифорния.

Сергей Петров владее английски, испански и немски език. В компютърните му умения влизат Windows OS, MS Office, Regular Expressions, basic HTML, Basic SQL, WordPress, basic Photoshop, Prezi, CRMs.

През 2015 г. младият иноватор беше избран в инициативата на „Дарик" за идентифициране на новите лидери в страната „40 под 40“. Награден е от правителството на Германия и технологичната компания САП за дейностите в посока опазване на околната среда и подобряване живота на хората.

Сергей Петров е вдъхновяващ лектор на престижни национални и международни форуми като TED, Pioneer, DigitaLK, Hallo Tomorrow и много други. Бил е презентатор и домакин на Европейското космическо изложение в България, с изнасяне на кратки презентации пред широка публика за дейностите на Европейската космическа агенция и тяхното влияние върху живота на хората; преподаване и мотивиране на групи от деца с афинитет към космоса и неговото изучаване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар