събота, 19 декември 2015 г.

Йохан Щраус – син е писал творби за България

В красивата Мраморна "Слънчева" зала на Резиденция Бояна за пръв път след повече от 90 години прозвучаха творби на Щраус-син, писани специално за България.

Марш и валс, посветени на семейството на княз Фердинанд, звучаха на Княжеския коледен виенски камерен концерт в Резиденция Бояна.

КИА Ню Атлантис

Творби на Йохан Щраус – син, написани специално за България, прозвучаха за пръв път след повече от 90 години на Княжеския коледен виенски камерен концерт, който се състоя днес в Тържествения амфитеатър – Мраморна „Слънчева“ зала на Резиденция Бояна – Национален исторически музей.

Fest Marsch op.452 (Fürsten Marsch – Княжески марш) е написан специално от Щраус за коронацията на българския княз Фердинанд в Търново на 2 август 1887г.

Заглавна страница от оригинала на
Fest Marsh, горе с герба и печата на
княз Фердинанд.

Беше изпълнена и друга творба на великия композитор - Hochzeitsreigen Walzer, Op. 453 (Fürsten Walzer – Княжески валс), написана също специално от Щраус за сватбата на българския княз Фердинанд с принцеса Мария Луиза Бурбон Пармска през 1893 г. в "Санта Пианоре", Флоренция на 8 април и на 29 май в катедралата „Свети Крал” в София.


Творбите бяха изпълнени от трио Мария Денева, а на рояла беше Мартина Табакова. В програмата бяха включени и други известни и любими творби на Щраус баща и син.

Концертът, организиран от Княжество Ню Атлантис, Дунавската академия „Св. Наумъ Охридски“ и Боянския клуб за подкрепа на българската държавност и нация с председател проф. Божидар Димитров, се превърна в красив финал на една знаменателна за двама българи година – Владимир Баланов, княз на Княжество Ню Атлантис и арх. Маломир Богданов, княз на Дунавско екологично княжество Онгъл.

Княжеският концерт събра основните "виновници" за раждането на Княжество Ню Атлантис, от ляво на дясно: проф. Иван Владимиров, проф. Александър Янков, княз Владимир Баланов. Към знаменитата тройка се присъедини и Борислав Борисов, доктор по икономика и близък приятел на княз Баланов.

„Годината 2015-а беше тежка година за повечето хора в света, но за двама българи тя беше изключително успешна, защото успяха да създадат свои държави“, каза в краткото си слово на откриването на концерта княз Владимир Баланов. Той пожела на поданиците на княжество Ню Атлантис и на всички българи весели празници и успешна Нова година.

На концерта беше представена и първата преведена на български език стихосбирка на един от най-значимите лирици на Хърватия Добриша Цезарич.

Събитието уважиха поданици на двете княжества, приятели и близки на княз Владимир Баланов и княз Маломир Богданов. Сред гостите се откроиха проф. Александър Янков, най-изявеният български юрист в международното право и председател на Княжеската академия на науките на Ню Атлантис, и проф. Иван Владимиров, основен юридически съветник на княз Владимир Баланов при подготовката на конституцията на княжеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар