неделя, 16 август 2015 г.

Владимир Баланов - княз по неволя


Невероятната история на българина, който основа собствена държава на умните хора на остров в Тихия океан

Сп. "Клуб Z", юли 2015 г.
Боряна Антимова

Знаете ли колко струва този остров? Колко мислите? Дайте предположения... Милиарди? Не, не, нагоре, много нагоре, - смее се Баланов. - Оценката на геолозите, които са ходили, е, че само островът като суровини и материали е на стойност 5 трилиона долара. И всичко това аз исках да подаря на България, но управниците не разбраха за какво става въпрос.

„Ако една идея в началото не изглежда достатъчно шантава, то аз нямам никаква надежда за нея“, е казал Айнщайн. Тази максима в пълна сила важи за юриста и икономист Владимир Баланов, който от 22 май 2015 г. официално е княз. Тогава приключват всички дейности по регистрацията на държавата Княжество Нова Атлантида, която българинът основа на остров с наименование YNJI в Тихия океан. Остров, който той завладява по всички правила на международното морско право – експедиция за завземане на територията, побиване на пилон, заснемане, нотариална заверка, съставяне и заверка на конституция, с което се полага началото на нова държава...

Република ли?! Да, да, и купени избори!

„Честно казано, не съм и предполагал, нито съм мечтал някога да бъда княз, насила станах, и то на една сериозна възраст 57 години, - сподели през смях пред „Клуб Z“ Баланов. – Напразно предлагах първо на България, а после и на Европейския съюз островът да стане тяхна отвъдморска колония. Никой не го ще. Така че колкото и нескромно да звучи, вече говорите с княза на Нова Атлантида. И на мен ми е малко неудобно така, жената се бъзика: „Какво правиш ти, на 57 години ще ставаш княз“. Викам, ами за да си реализирам икономическия проект, какво да направя...

Република ли?! Да, да, и да ми дойде някой, да ми докара на изборите роми, два пъти повече от поданиците на държавата, да изкара бирата и кебапчетата, да ме свали и той да превземе острова?! Толкова прост ли изглеждам?! Вижте какво стана у нас през последния четвърт век – на всеки четири години нови хора излизат на власт и всеки краде, за да си уреди живота, а последната година правителствата теглят безумни заеми, за да си финансират следващите избори... Това е нашата демокрация.“

Предисторията: да се сетиш пръв

„Не съм купил острова, - започва разказа си Баланов. – Откривам го през май миналата година в интернет.“ Бизнесменът разбира, че в резултат на най-голямото в последните хиляда години изригване на вулкана Моновай, на около 1000 км източно от брега на Нова Зеландия се е образувал голям плаващ остров от пемза, на площ колкото Израел и Белгия – 27 хиляди кв. км.

„Той се появява в международни води, засичат го от НАСА и започват да го снимат от раждането му. Той си расте, защото отдолу избухва вулканът, разпростира се. Ходят геолози, хора от военноморските и военновъздушни сили на Нова Зеландия, Австралия. Журналисти снимат и пишат, геолозите копаят, вземат проби, изследват ги... И в цялата тая еуфория всички пропускат един „незначителен“ факт – че островът не е придобит от никого. Проверявам – наистина е ничий...“

За опитния бизнесмен не са важни 27-те хиляди кв. км суша, или пемза, към която никой не проявява интерес, а водите наоколо. В диаметър от 12 мили се образуват териториални води, а в още по-голям диаметър от 200 мили – икономическа зона. Всичко, което се открие в нея – рибни ресурси, залежи на нефт и газ, е собственост на държавата. Това богатство е на площ от 780 хиляди кв. км – колкото Черно море и половина, или Франция и Англия, взети заедно.

Абсурд до абсурда

„Ей това исках да подаря на нашата държава, но тия надувковци, чиновниците на високо ниво, не понечиха да прочетат и една страница. На всичкото отгоре ми пратиха преди време чиновници с преписката от Министерски съвет, да сключат комисионен договор, да си гарантират бъдещето. Сделка. И аз ги изгоних, разбира се“, възмущава се Баланов.

На 1 юли 2014 г. той пише до външното министерство и до министерския съвет. Мълчание. Едва на 29 септември същата година, когато излиза статия за острова в пресата, от Външно получава единствения отговор, който гласи приблизително следното: „Господин Баланов, островът си е ваш, той е частна собственост, грижете се за него както си прецените. Ние не можем да го вземем, защото няма жители и не е урбанизиран“... „Какъв хотел искат да им построя на острова – 3-, 5- или 7-звезден? Ясно е, че не става да се садят домати, важна е изключителната икономическа зона около него“, коментира Баланов.

От ЕС – ни дума, ни вопъл, ни стон

След като от България недвусмислено подчертават, че не искат острова, Баланов го предлага на ЕС. Адресира общо писмо до Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, до първия му заместник Франс Тимерманс, до Кристалина Георгиева и Херман фон Ромпой, председател на Европейския съвет тогава. „Това се случи през декември 2014 и досега ни дума, ни вопъл, ни стон“, коментира бизнесменът.

В програмното си обръщение, публикувано на фейсбук страницата на Нова Атлантида, Баланов пише: „Предполагам, че българското правителство и Европейската комисия досега не са отговорили, тъй като присъединяването на нови територии към дадена държава е свързано с промяна на конституцията й, а в случая в България това изисква и свикване на Велико народно събрание“.

Гербът на Княжество New Atlantis
Колонизирането – като в екшън филм

През април тази година Баланов попада на новина как чехът Вит Йедличка е основал държавата Либерландия върху 7 кв. км ничия земя, случайно останала неописана след разпадането на бивша Югославия, на Дунав между Сърбия и Хърватия. „Това окончателно ме амбицира да действам“, споделя Баланов.

Оказва се, че той никога не е ходил на своя собствен остров. „Това са 16 хиляди километра, не ми се губеше време в прекачване по самолети и кораби. Моята сила е в друго, не да правя екшъни и да ходя по необитаеми острови“, коментира бизнесменът. Той организира своя собствена експедиция до острова и през 2013 г. неговите хора забиват там вимпел на собствената му компания "България".

„Отидоха млади момчета на по 20-30 години, бивши тюлени. Забиването на вимпела се документира, направиха се нотариални заверки и т.н. и островът беше завладян. Тогава приятели ми казаха: „Абе какво ще ги чакаш тия наши и европейски управници? За какво да им се молиш, да се унижаваш?!“... На 14 януари 2014 г. Баланов защитава правата си на собственост според юрисдикцията на световното право и е признат за собственик на острова.

Да намериш точния човек

За всички правни процедури Баланов търси за консултации не кого да е, а чл.-кор. проф. Александър Янков – най-високопоставения български юрист и всепризнат корифей по морско право в света. През 2012 г. проф. Александър Янков оглави най-старата професионална организация на юристите в света, основана през 1873 г. - Световната асоциация по международно право. Това стана на 75-ата конференция на организацията, която благодарение на българина се проведе в София, като събра всички най-големи светила по международно право в света.

„България има в момента двама човека на световни позиции в съответните си области. Единият е Ирина Бокова, председател на Юнеско и кандидат за генерален секретар на ООН. А другият е проф. Александър Янков, който 25 години представлява България в ООН. Председател е на всички възможни правни комисии на ООН и в продължение на 10 години пише конституцията по морско право на организацията. Член е на Лондонското, Американското, Женевското и Френското дружество по международно право, председател е на Съда по международно морско право в Хага и в Хамбург. Ето, такъв човек ме консултира какво да направя“, обяснява Баланов.

Княз Баланов връчва на проф. Александър Янков указа, с който го назначава за председтел на Княжеската академия на науките.
Узаконяването – стъпка по стъпка

Баланов се консултира и с друг голям български капацитет, проф. Иван Владимиров, който 20 години е юристът на Външно министерство и на Министерски съвет по времето на Тодор Живков и човекът, който движи всички международни договори на България при социализма.

Бизнесменът следва съветите на висшите юристи стъпка по стъпка. Те написват мотивирано становище от 12 страници до премиера на РБ и чрез него до ЕС – че тая територия може да бъде приета от някоя европейска страна, съгласно международното право около нея се получават териториални води от 12 морски мили и икономическа зона от 200 морски мили, и че всичко, което се намира във водата и в нейните недра – нефт, газ, риба и т.н. става собственост на държавата.

Как се прави държава

22 май 2015 г. Владимир Баланов заверява
конституцията на New Atlantis.
Ражда се нова държава...
 
След завземането на острова проф. Иван Владимиров помага на Баланов в изготвянето на конституцията на новата държава и с всички останали подробности. Минават през нотариус на 22 май 2015 г., с което датата се приема за рожден ден на Княжество Нова Атлантида.

Новата държава е политико-икономическо обединение на група граждани, които имат свое правителство и упражняват суверенитет върху дадена територия и прилежащите й териториални води и въздушно пространство. За да се създаде една държава, е необходимо: да има свободна територия (в случая остров YJNI); група граждани да извършат учредяването на тази държава (което е направено на 22 май 2015 г. с подписването на конституцията); да има правителство (което вече е подготвено). Съгласно международните норми е необходимо признаване от друга държава и установяване на двустранни дипломатически отношения. „В процес на преговори сме за признаването ни с правителства от Южна Америка и ЕС. И това ще стане, докато излезе броят ви“, смее се Баланов.

Царство на красивите умове

Своето княжество Баланов кръщава на древната Атлантида - най-развитата цивилизация в света. След катаклизма хората от тази умна държава се пръскат по целия свят.

Владимир Баланов (в средата) със създателите на
герба на New Atlantis Георги Чапкънов

и Тодор Варджиев.
„Моята идея е юридическата конструкция на новата държава да събере днешните красиви умове и да им даде възможност да работят заедно, като всеки живее там, където иска, а всички са обединени през виртуалното пространство. Предоставям им икономическия потенциал, образуващ се около острова, да го управляват, но по определени правила, създадени от мен. А който бъде хванат да краде или злоупотребява, го гоня веднага“, обяснява суверенът.

Първите трима жители на конституционната монархия са князът, съпругата му Галина и синът Йордан. Към тях се присъединява председателят на „Менса – България“ Христо Радков. „Той ми каза, че е готов да ми съдейства с всичко. Отправил съм покана чрез „Менса – България“ към всички българи, членуващи някъде в организацията, плюс всички членове на „Менса Интернешънъл“ от цял свят, плюс Нобеловите лауреати. Те са с предимство“, подчертава Баланов.

Всеки човек по света, който представи сертификат за успешно положил теста на „Менса“, по правило след подадена молба става гражданин на Нова Атлантида, е записано в конституцията й. Колкото до правото на двойно гражданство, за българите няма да е проблем, но за някои страни, в които не е разрешено, това ще е спънка.


Княз Баланов току-що е връчил на Христо Радков, председател на "Менса България", указа, с който го назначава за вицепремиер на Княжество New Atlantis.

Кабинет от капацитети

Христо Радков вече е приел да бъде вицепремиер на новото княжество. „Премиер засега не съм избрал, чакаме, вероятно ще бъде престолонаследникът, синът ми Йордан. Нормално е. Засега принца ще го уча и като му дойде времето да ме наследи, ще си назначава когото иска. Сега аз назначавам“, казва новият монарх.

Поради спецификата на виртуалната държава тя ще има много малко министерства, само такива, които да обслужват интересите на поданиците й – на външните и вътрешните работи, на икономиката, на финансите. „Военно министерство не предвиждаме, тъй като сме миролюбива държава“, обяснява Баланов.

Княжеството вече има и министър на морския транспорт – Йоаким Каламарис, напорист и ерудиран гръцки учен, доктор по право, специалист по морски транспорт и пълномощен консул на Уругвай за Европа.

Науката е слънце

Княз Баланов и проф. Янков разглеждат указа за
назначаването му за председател на
Княжеската академия на науките.
На особена почит в новата държава ще е Княжеската академия на науките, която ще се създаде вместо министерство на образованието. В нея, освен двама-трима председатели, ще бъдат привлечени най-умните хора от цял свят. За неин председател вече е поканен, приел е и е назначен проф. Александър Янков.

В поканата, резолюирана на 22 юни от проф. Янков със „Съгласен съм“, Баланов пише: „Княжеската академия ще бъде сърцевината на държавата и моторът за реализация на икономическия потенциал на острова. За нейни членове ще бъдат поканени и други световноизвестни учени, които да изложат идеите си за развитието й“.

За съпредседател на академията е поканена и Даниела Симидчиева – най-умната жена в света, с ненадминато и до момента IQ – 192 точки. „Госпожа Симидчиева е много позитивно настроена, с нея водим разговори, които ме изпълват с надежда и оптимизъм“, казва Баланов.

Междувременно профилът му във фейсбук и имейлът му са затрупани от стотици писма дневно с предложения за включване на българи от страната и чужбина, и от чужденци. „Двамата със секретарката не смогваме да ги прочетем и отговорим“, смее се Баланов.

Един монарх с демократична визия

Княз Баланов има много смели планове за Нова Атлантида. Разработил е четири основни варианта за развитие. Според първия, всеки, който стане гражданин на държавата, задължително се регистрира и в социалната мрежа, която вече е онлайн на адрес www.IQ140.eu.

С включването си всеки член на мрежата автоматично получава от правителството около 500 княжески долара - електронни пари тип bitcoin, емитирани от Централната банка на княжеството. Всеки член на „Менса Интернешънъл“ или Нобелов лауреат пък получава 3 пъти повече от княжеската валута – около 1500 княжески долара.

Целта e тази виртуална мрежа да се развива и расте заедно с държавата и след време да достигне по численост Фейсбук. Амбициите на Баланов и екипа му са мрежата да създаде втората по население виртуална държава в света.

Как се вдига трафик в социална мрежа

Идеята е IQ140 да бъде собственост на всички участници в нея - граждани на Нова Атлантида и приходите от работата да се превърнат в дивиденти, а не както е в другите социални мрежи, където акционери са големи финансови институции, докато повечето участници нямат акционерно участие и пряка икономическа изгода. Така всички са мотивирани да са по-активни в мрежата.

Князът търси програмисти, които да поддържат и доразработват социалната мрежа, а също и хакери и специалисти по биткойни. Те ще бъдат приемани само по препоръка на някой верен на него човек и изискванията към тях, освен чисто професионални, са честност, почтеност и лоялност към княза и общността.

Монархия с регламентирано право на собственост

Княз Баланов връчва на Даниела Симидчиева указа, с който е назначена за съпредседател на Княжеската академия на науките.
Баланов е разработил план за създаване на акционерно дружество, от което всеки гражданин на Нова Атлантида да има право да си закупи акции. Събраната сума от тези акции ще е и първоначалният капитал и основата за първоначалното развитие на социалната мрежа и икономическата зона.

Това АД ще е собственик и на социалната мрежа. То ще получи от държавата правото да управлява и експлоатира природните богатства в икономическата зона - териториалните води на Нова Атлантида. От уменията на умните супер мениджъри, които князът ще избере заедно с поданиците си, ще зависят и годишните дивиденти за всеки гражданин.

План за стабилизиране на ЕС...

Като българин и гражданин на ЕС князът е разработил и амбициозен план за решаването на икономическите му проблеми. Предлага Нова Атлантида да осигури 4 трилиона евро, с които да се рестартира боксуващата икономика на ЕС.

“Икономическият потенциал на острова заедно с териториалните води е около 100 трилиона долара. Можем да създадем акционерно дружество с участието на острова, ЕС и 28-те страни членки, или общо 30 акционера”, казва Баланов. Идеята му е всеки акционер да получи по 3,3% от дружеството, или акции по около 1 трлн.

Европейската централна банка също може да се включи като 31-ви акционер, като изкупи акции за 4 трлн. Тези пари Баланов предлага да се разделят на три - 1 трлн. за акционерите, а останалите се влагат в два фонда. Първият да е за инфраструктурни проекти като предложения от плана “Юнкер”; вторият - да се напечатат ваучери за по 3000 евро за всеки гражданин на ЕС, с които да се купуват европейски стоки и съответно да се завърти икономиката.“

Останалия един процент от акциите Баланов предлага да продаде на Европейската централна банка срещу 180 млрд. евро, с които да финансира 3 научни центъра в ЕС: единият в родния му Свищов, вторият в Солун, където е учил синът му и го уважава като добър университетски център, и третият в Германия – любимата европейска страна на княза. Идеята е тези научни центрове да привлекат най-добрите световни учени.

... и за спасение на света

8 август 2015 г. Младият визионер и предприемач с уникална лична кауза за спасение на света Сергей Петров е назначен за заместник.министър на външните работи на Княжество New Atlantis.
В момента най-важната задача на княз Баланов е да набере достатъчно красиви умове и други честни и почтени кандидати за граждани. Изискването към тях е да са с поне средно образование, да не са осъждани и да не се укриват от правосъдието в родните им страни.

„Светът е изправен пред Трета световна война, това го съобщи и папа Франциск на официална негова литургия пред богомолци, - коментира Баланов. - В крайна сметка военните стигат до бойните полета, за да могат да нулират всички лоши кредити. Ако бойното поле се изнесе във виртуалното пространство, не забравяйте, че тези умни хора създават ракетите и програмите за управление на банките. Нали ви е ясно, че ако се стигне до война, тези светли умове могат да пренасочат всяка пусната ракета или да изпразнят всяка банкова сметка на безумец. Затова търся умни добронамерени супер специалисти, за да направим нещо заедно за доброто на всички... Да, казвали са ми, че съм луд. Но нали знаете, че този свят се движи от лудите.“

23 години на свободния пазар


Владимир Баланов се съгласява, че ако нямаше такъв сериозен бизнес опит зад гърба си, много повече хора биха погледнали с ирония на начинанието му.

Роден е на 22 август 1957 г. в Свищов, по образование е икономист и юрист. С частен бизнес се занимава от 1991 г. „От 23 години съм на свободния пазар. Кабинетът ми в моя офис е с две бюра. Аз така съм свикнал – документите на едните фирми са на едното бюро, а на другите – на второто“, споделя бизнесменът.

Той е един от първите, започнал работа в застрахователния холдинг “България”, в чийто състав влизат банка, застрахователно и животозастрахователно дружество, пенсионен и приватизационен фонд със същото име. Впоследствие приватизационният фонд се пререгистрира като Индустриален холдинг “България”, в който Баланов е председател на надзорния съвет и директор на няколко предприятия.

„После се преместих в друг частен семеен бизнес. Сега имам няколко фирмички, които се занимават с търговия. Нещо, което не блести. Това не значи, че не си изхранвам семейството“, казва скромно Баланов. Той е собственик на няколко компании в страната, сред които бившето държавно външнотърговско дружество за лекарства “Маймекс”.

Оригиналът на статията в сп. "Клуб Z", юли 2015 г.






Няма коментари:

Публикуване на коментар