събота, 29 август 2015 г.

Сергей Петров: New Atlantis е проект за предприемчивите и смелите

"Мечтата ми е да създавам нови неща, нови работни места, да бъда полезен не само на себе си и на близките, но и на всички хора", споделя Сергей Петров.

PIA New Atlantis
Боряна Антимова

Преди да приеме поста заместник-министър на външните работи на княжество New Atlantis, 28-годишният визионер и предприемач Сергей Петров е известен и популярен млад иноватор и лидер на мнение с блестяща кариера и впечатляваща лична кауза. Проектът на живота му е по едно от най-големите съвременни предизвикателства пред човечеството - как да се спре процесът на загиване на пчелите в световен мащаб, което води в бъдеще до тотална екологична катастрофа.

Български екип начело с инженер Петров разработи проект за запазване на пчелните семейства с интелигентен кошер, изграден на основата на съвременни високи технологии. С него Сергей Петров печели състезание, което му осигурява стипендия за обучение по експоненциално развиващи се технологии и тяхното използване в модерни бизнес модели в Singularity University в базата на НАСА в Силициевата долина. Днес иноваторът е изпълнителен директор на създадената от него компания Bee Smart Technologies, която ще произвежда интелигентни кошери.

Вдъхновяващ лектор: проектът му за интелигентен кошер стана хит на конференцията за споделяне на идеи, които ще променят света TEDxBG 2014.

Роденият в София на 18 септември 1986 г. Сергей Петров завършва английска гимназия и авиационна техника в Техническия университет. От 2006 до 2007 г. работи като мениджър проекти в eDynamo, за създаването на уебсайтове за компании на американския пазар. От 2008 до 2014 г. е старши инженер анализатор в една от най-големите компании за антиспам продукти в света – „Аксуей“ с клиенти – 9 от 10-те най-големи банки в САЩ, министерството на отбраната на САЩ и над 1000 корпорации.

През 2010 г. е стажант в „Луфтханза Техник България“, където интензивно се запознава с поддръжката и възстановяването на комерсиални летателни апарати. От 2010 до 2011 г. завършва курс по експоненциални и космически технологии в уникалната българска програма Space Challenges („Космически предизвикателства“). През 2013 г. е ръководител на екип в програмата, като ментор на отбор от млади инженери и предприемачи, и разработва с екипа си малък стратосферен летателен апарат.

От 2011 до 2013 г. следва бизнес администрация в Нов български университет. От 2012 до 2014 г. е създател и технически ръководител на Special Concepts, с отговорности - учредяване на компания за иновативни разработки в сферата на космическото дело.

През 2015 г. младият иноватор беше избран в инициативата на „Дарик" за идентифициране на новите лидери в страната „40 под 40“. Награден е от правителството на Германия и технологичната компания САП за дейностите в посока опазване на околната среда и подобряване живота на хората.

Сергей Петров е вдъхновяващ лектор на престижни национални и международни форуми като TED, DigitaLK, Hallo Tomorrow и много други.

Авиоинженерът Сергей Петров като пилот на самолет.


Господин Петров, честит ви заместник-министърски пост, как се чувствате?
Вдъхновен от идеята и готов да работя по нещо толкова интересно.

Какво ви казаха родителите, когато разбраха за назначението ви?
Стана им интересно, леко забавно. Както вероятно се сещате, то не е съвсем възприето от родителите.

А приятелите?
На повечето от тях им е интересно чисто като идея, тъй като подобна новина не се чува всеки ден. Снощи например се срещнах с един човек, беше му много интересно да разбере какво всъщност става и как този проект може да се използва. И когато чу за целия потенциал на идеята, премина от групата на скептиците към групата на вдъхновените.

Някои коментираха ли, че сте луд да се захващате с подобно нещо?
Немалко хора са ми казвали: „Това не ми изглежда много сериозно“.

А вие опитвате ли се да им обясните?
Не, аз отдавна съм спрял да се опитвам да обяснявам на хората защо правя едно или друго нещо. Важното е да се види резултатът впоследствие, той говори сам за себе си.

Тоест, казвате им: „Ще видите, пак ще говорим“?
Дори и това не им казвам. По-скоро казвам на себе си: „Ще го направим!“.

Княз Баланов връчва на Сергей Петров указа, с който го назначава за заместник-министър на външните работи на княжество New Atlantis.

Защо приехте поста?
Защото... съм луд. (Смее се) Сега сериозно: имам слабост към това да започвам нови неща, които са достатъчно интересни, за да те мислят за луд.

Айнщайн е казал, че ако една идея не му се струва достатъчно шантава, не се захваща с нея.
Лари Пейдж, единият от създателите на Google, казва: „Ако идеята ти не е достатъчно луда, за да промени света, може би няма смисъл да се занимаваш с нея“.

И вие приемате това и като свое верую?
Абсолютно. Приемам, че човек трябва да се занимава със смислени неща. Не казвам, че всеки ден от живота ти трябва да е изпълнен с търсене на отговор на големия въпрос, или че постоянно трябва да си надъхан и да изглеждаш почти нереален. Но общата нагласа на човека трябва да е към това да създава. И когато си мисли за създаване, той мисли и за това, как да помага на другите хора. По тази причина аз съм възприел такъв мироглед.

Вие сте един от най-младите заместник-министри в историята на България. Какво бихте казали на хората, които коментират това?
Не ме интересува особено дали ще коментират моята младост или не. По-скоро бих искал да работим и да покажем нещо смислено, и, ако е възможно да не се котира възрастта, би било чудесно, защото според мен няма никакво значение кой на колко години е.

Разбира се, трябва да има опит, когато започва да се занимава с нещо толкова обещаващо, и осъзнавам, че тук може да ми липсват десетина години опит. Но все пак говорим и за нещо, което е съвсем неконвенционално, нещо, което за пръв път се случва в историята на човечеството. Тоест, няма как да има опит, който да те подготви за нещо подобно.

Вдъхновяващ лектор на DigitalK 2015.

Какво ви каза княз Баланов, когато го попитахте защо е избрал точно вас за този пост?
Не знам, но колкото до мен, казах му, че нямам нужда от сериозния пост, за да съм достатъчно ангажиран и мотивиран в проекта. Заместник-министър на външните работи звучи прекалено сериозно и отговорно. Аз по-скоро му обясних, че бих искал да имам възможността да се представям пред хората като официално лице. Нямах идея, че е решил да ми възложи този висок пост.

При разговорите ни той няколко пъти спомена, че вярва в нас, младите, че хора като нас могат да бъдат носители на новото. Според мен той има много вярна визия да създаде държава, която реално е от млади хора и от млади красиви умове и големи капацитети. Каза още, че трябва да идентифицира млади хора, които са носители на новото, и аз се радвам, че в мен е видял точно това.

Пред PIA New Atlantis, по повод на назначението ви той каза, че особено силно го е впечатлила вашата лична кауза – чрез проекта ви за умен кошер да спасите пчелите на планетата от измиране и света – от екокатастрофа.
Радвам се, че го е впечатлила моята лична кауза, но реално проблемът ми е точно, че умни хора като него знаят за проблема, а повечето хора по света нямат никаква идея за тези проблеми. Така че аз също силно се впечатлявам от това, че някой приема като своя персонална кауза тази, за която ние се борим.

На презентация на проекта Bee Smart Technologies на най-голямото състезание за млади предприемачи в областта на високите технологии Pioneer.

По повод на проекта New Atlantis някои сънародници коментират: „Дайте да си оправим първо България, пък после да правим нова държава“. Какво бихте им отговорили?
Ще повторя: човек трябва да говори чрез действията си. Когато направим нещо наистина смислено, и когато имаме резултат зад гърба си, който да покажем, ще успеем да обясним достатъчно нагледно на скептиците, че не е нужно винаги да гледаш като кон с капаци в една и съща посока. Ако искаш нещо да се промени и да направиш нещата по-добри, може да почукаш на хиляди врати и да видиш коя ще се отвори. За нас проектът New Atlantis е вратата, на която в момента чукаме.

Вие, създателите на новата държава New Atlantis, по-малко ли сте патриоти?
Какво значи да сме патриоти? Живеем в свят, където вече повечето от моите приятели работят за чужди компании, контактуват с чужденци; гледат небългарски тв предавания. „Патриот“ е понятие, с което много силно се спекулира. На мен лично сърцето ми прескача, когато съм в Пирин планина или чуя родопска гайда. И това е достатъчно силна патриотична ниша в живота ми.

Фактът, че държавата New Atlantis е създадена от българи, не е ли достатъчен повод за патриотична гордост?
За съжаление, фактът, че българската държава не осъзна възможността, която Владимир Баланов им предложи – да присъедини острова като отвъдморска територия на България, сам по себе си е достатъчно илюстриращ българския манталитет.

Като презентатор и домакин на Европейското космическо изложение в България, за представяне на Европейската космическа агенция, на което с удоволствие мотивира деца с афинитет към космоса.

С какви хора бихте искали да работите в княжеския кабинет? Кого бихте привлекли за свой сътрудник?
Може да звучи парадоксално, но съм забелязал, че хората, с които в най-малка степен споделяме вижданията си, най-често стават и най-успешните партньори. Така че бих искал да работя с хора, които не се съгласяват просто ей така, които винаги се опитват да търсят и да намерят „под вола теле“; хора, които не престават да задават въпроси и да търсят нови решения, дори ако това води до много сложна динамика на съвместната ни работа. На моменти сигурно ще имаме конфликти с тия хора.

И в моята компания Bee Smart Technologies е така. Много ми е интересно, когато споря с хората, когато те търсят начин да те оборят, защото това показва колко страстно са привързани към една идея. Така че не само в New Atlantis, но винаги, във всеки проект, с който се заемам, бих предпочел да работя с хора, които не приемат за чиста монета всичко, казано от мен или от другите; хора, които не престават да пречупват своите възгледи, знанията си през тези на другите, и да не спират да търсят новото и интересното; хора, с които може да поспориш. Защото в спора се ражда нещо хубаво.

Вие сте в основата на бъдещата crowdfunding кампания за популяризиране на проекта New Atlantis и за създаване на системата за електронен регистър и електронно правителство.
Бих го нарекъл по-скоро нашата първа крачка, нашия първи опит да покажем на света интересната си и иновативна идея. От друга страна ще получим невероятна обратна връзка, надявам се, за това, какво хората смятат, че можем да използваме, и как точно да осъществим по най-ползотворния начин тази идея.

Така че аз съм много вдъхновен от идеята да направим първата кампания за финансиране на нова държава. Това със сигурност е прецедент в историята не само на crowdfunding-а, а и изобщо, не съм чувал някой да строи държава по този начин. И това за мен е супер интересна идея.

И това е най-силното, което ви привлича?
В проучването си за crowdfunding кампания най-близкия до нашия проект, който успях да намеря, беше „Да спасим Гърция“. (Смее се) Разбира се, малко комичен проект, тъй като там се търсеха едни 310 млрд. А в нашия случай търсим стотици хиляди пъти по-малко средства, за да основем всички заедно чисто нова държава. Не да спасим, а да създадем.

Аз винаги повече съм се кефил на идеята да създаваш, отколкото да спасяваш. В моя проект например, при пчелите, не помагаш на слабите, а на силните колонии. Помагаш на тия, които са готови да направят нещо ново, вместо на тия, които са тръгнали в грешна посока.

На презентация на проекта си за интелигентен кошер в Singularity University в базата на НАСА "Еймс" в Калифорния.

Споменахте, че предлагате нещо радикално ново. Какво? Кое му е супер иновативното?
Супер иновативното е, че това ще е един вид материализиран фейсбук. Ще имаме електронен регистър, в който ще са включени гражданите на тази държава. За първи път се създава едно изцяло дигитално правителство. Разбира се, не е лесно да имаш такива прецеденти. Към момента Естония е единствената държава, която отива към дигитално правителство, в което хората ще могат да основават фирми през интернет от всяка точка на света, като граждани на тази държава.

Това за нас ще бъде основата. Това, което светът идентифицира в момента като едно от най-иновативните правителства, ние с него ще започнем. За пръв път в историята на света официалната валута на една държава ще е криптовалута. Всички хора, които са граждани на държавата, ще бъдат тези, които са осъзнали възможността да използват държавата като средство, за да постигнат това, което обикновената конвенционална бюрокрация постоянно спира.

Тоест, да използват държавата като възможност всички заедно да печелят?
Нека не превръщаме проекта в чисто печалбарство, по-скоро да създават нещо ново. Защото човек много често бива спънат по пътя на реализация на мечтите си. Но ако имаш едно поле за изява, едно място, където за грешките няма да те наказват; едно място, което ще работи в посока ти да успееш – това е достатъчно иновативна идея.

Велосипедът е една от големите му страсти.
Какво бихте казали на хората, които се колебаят дали и защо да се включат, защо да гласуват за тази кауза?
По-скоро не бих призовавал хората да се включват в каузата. Това, което осъзнах, е, че идеята на Владимир Баланов е: „Нека да видим кои хора ще дойдат сами при нас. Нека не молим хората да правят нещо за свое добро“. Ние ще работим, за да създадем едно добро, едно цяло, едно хубаво нещо, а всеки, който види в себе си възможности да се включи в него, да заповяда. Със сигурност няма да ги приканваме един по един.

И няма да вземете мегафона, условно казано, и да агитирате всички наред като в предизборна кампания?
Със сигурност не. Който осъзнае за какво става дума, ще се включи. Това е малко като университета. Ако имаш желание да се учиш, се записваш в университет. Не е задължително. Ако искаш да израстваш, това е единствено и само по твое решение.

Казахте, че е важно всички поданици на новата държава да участват със свои средства в реализацията на проекта. Защо?
Когато посветиш, вложиш нещо от себе си, дори и едни 10 или 50 долара, тогава всъщност слагаш цена на тази идея. Когато вярваш в нещо достатъчно силно, че да го подкрепиш със собствените си пари, тогава реално идеята се валидира. Ние нямаме нужда от един списък с хора, можем да го извадим от фейсбук. Имаме нужда от хората, които наистина са разбрали нашата идея, и да видим колко от тях биха сложили 50 долара, за да се осъществи.

Вие сте вдъхновяващ лектор на много от националните и международни форуми. Кого от хората от своята общност на млади и красиви умове, визионери и предприемачи бихте се радвали да видите до себе си по пътя на реализирането на този проект?
Напоследък наблюдавам с радост как в България се формира екосистемата на предприемачите и ние така или иначе започваме да живеем леко паралелно на реалността. Така че много бих искал тези хора, които се занимават със създаване на реални неща в България, да бъдат част от общността на това ново начинание New Atlantis.

В държавата на красивите умове с предимство, специален статут и привилегии се приемат и ползват всички членове на "Менса България" и "Менса Интернешънъл", както и Нобелови лауреати. Има обаче хора, които още не са положили теста на "Менса" и питат: „А аз какво да правя в тази държава? С какво бих бил полезен при изграждането й?“
Това не е начинание, което е социална помощ или проект за спасение. Ако искаш да използваш една възможност, трябва първо да идентифицираш себе си в това начинание и да видиш как то може да работи в полза на теб самия. Ако решиш да се реализираш чрез New Atlantis, това е една чудесна възможност според мен.

Колкото до членството в "Менса", обещанието на Владимир Баланов е всеки, който по-късно положи успешно теста на "Менса" и постигне резултат над 148 точки, автоматически да бъде прехвърлен в привилегированата група. 

New Atlantis e проект, в който са добре дошли всички предприемчиви и смели хораСлушал съм лекция на филантропа, създател и президент на конгломерата от 400 компании Virgin, Ричард Брансън, и ми беше много интересно да прочета една статия, в която идентифицираха 16 различни типа гениалност. Човек може да е гениален спортист или предприемач, но най-важното е да не спира да опитва нови неща. Ние тук опитваме нещо ново, което може да бъде в полза на много различни хора. Ако те го осъзнаят, би било чудесно.

"Виждам светло бъдеще за България" е шеговитият му надпис под тази снимка на улица с името на страната ни в Австрия.

А може би чрез участие в проекта New Atlantis някои хора ще преоткрият себе си, нови свои възможности, за които не са подозирали преди?
Надявам се. Това не е точно държава от конвенционалния тип, ние не сме тръгнали да създаваме социална политика или нещо такова. Това е действително една интересна възможност, без прецедент в световната история, и се случва в едно много интересно време, което позволява всичките тези нововъведения, които ние в момента визираме като криптовалути, електронни правителства. Това е достатъчно ново, за да може много хора да идентифицират своята идея на това поле.

Може би тези, които не разбират от криптовалута например, трябва да задават повече въпроси? Не е срамно да не знаеш нещо и да питаш...
Аз също не разбирам от криптовалута, но, честно казано, бих я ползвал. Не е нужно да разбираш нещо, за да го използваш, нали? Важното е да се довериш на хора, които разбират от това, и в които вярваш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар