сряда, 29 юли 2015 г.

Най-високопоставеният ни юрист пое Княжеската академия на науките

Княз Владимир Баланов връчва на проф. Янков указа
за назначението ву за председател на
Княжеската академия на науките.
PIA New Atlantis

Най-високопоставеният български юрист, чл.-кор. проф. Александър Янков оглави Княжеската академия на науките на държавата на красивите умове - Княжество New Atlantis. Това стана, след като на 24 юни Н.В. Владимир Баланов, княз на Княжество New Atlantis, издаде Указ за назначението на проф. Янков на този пост.

Княжеската академия на науките, създадена вместо министерство на образованието и науката, е на особена почит в държавата на красивите умове New Atlantis. В нея, освен трима председатели, ще бъдат привлечени най-умните хора от цял свят.

В поканата, резолюирана на 22 юни от проф. Янков със „Съгласен съм“, княз Баланов пише: „Княжеската академия ще бъде сърцевината на държавата и моторът за реализация на икономическия потенциал на острова. За нейни членове ще бъдат поканени и други световноизвестни учени, които да изложат идеите си за развитието й“.

Кл.-кор. проф. Александър Янков – всепризнат корифей по морско право в света, има основни заслуги като консултант на княз Владимир Баланов за всички правни процедури, свързани с придобиването на остров YNJI в Тихия океан, който вече официално носи името New Atlantis. Остров, който княз Баланов завладява по всички правила на международното морско право – експедиция за завземане на територията, побиване на пилон, заснемане, нотариална заверка, съставяне и заверка на конституция, с което се полага началото на нова държава...

През 2012 г. чл.-кор. проф. Александър Янков оглави най-старата професионална организация на юристите в света, основана през 1873 г. - Световната асоциация по международно право. Това стана на 75-ата конференция на организацията, която благодарение на българина се проведе в София, като събра всички най-големи светила по международно право в света

„България има в момента двама човека на световни позиции в съответните си области. Единият е Ирина Бокова, председател на Юнеско и кандидат за генерален секретар на ООН. Другият е проф. Александър Янков, който 25 години представлява България в ООН. Ето защо съм много въодушевен, че академик Янков прие да оглави Княжеската кадемия на науките“, каза княз Баланов.

Акад. Александър Янков е роден на 22 юни 1924 г. в Бургас. Завършва право в СУ през 1951 г. От 1951 е асистент, а от 1964 г. – старши асистент в Юридическия факултет на СУ. През 1961 г. специализира Международно право в Академията по международно право в Хага. От 1964 г. е кандидат на юридическите науки и е избран за главен асистент. От 1965 до 1973 г. е доцент по Международно право в Юридическия факултет на СУ, а от 1973 е професор в катедрата по Международно право и международни отношения в Юридическия факултет на СУ, която ръководи от 1980 до 1989 г.

Указът за назначението на проф. Янков.
През 1981 г. е избран за член-кореспондент на БАН и през 1988-1989 г. ръководи секцията по Международно право и международни отношения в Института за държавата и правото при БАН. През периода 1988-91 г. е заместник-председател на БАН.

През 1989-90 г. е председател на Комитета за наука и висше образование и зам.-председател на Националния съвет за образование, наука и култура. Бил е член на Президиума и председател на Съюза на научните работници в България и член на Централния съвет на Съюза на юристите в България.

В периода 1972-76 г. е посланик на България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, а в периода 1976-80 г. е постоянен представител на България при ООН в Ню Йорк.

Член на Комисията по Международно право на ООН в Женева през 1977-96 г., на Постоянния Арбитражен съд в Хага от 1971 г., а от 1 октомври 1996 г. - на Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Член е и на Американската асоциация по международно право във Вашингтон (от 1966 г.), на Асоциацията по международно право в Лондон (от 1968 г.) и на нейния изпълнителен съвет, на Френската асоциация по международно право в Париж (от 1982 г.), на Международния океанографски институт в Малта (от 1969 г.), на научния му съвет (от 1981 г.).

От 2008 г. звезда в съзвездието Персей носи името
"Проф. Александър Янков".
Заместник-председател (от 1995 г.) на Секцията по социология на международните отношения в Международната социологическа асоциация и неин зам.-председател в периода (1972-77 г.), на Института по международно право в Брюксел (от 1979 г.) на Независимата световна комисия за океаните в Лисабон (от 1995 г.).

От 1957 г. е консултант по международноправни въпроси при МВнР. Представлява България в редица международни организации и конференции: Комитета на ООН за мирно използване на морското дъно и негов зам-председател (1968-73), Международната морска организация, като председателства Осмата асамблея през 1973-74 г. в Лондон, Третата конференция на ООН по морско право и председател на Третия й комитет на всички сесии през 1973-82 г., и ред други.

Един от основателите на Българската асоциация по международно право през 1962 г. и неин несменяем председател от 1982 г. Председател е на Националната асоциация за международни отношения от 1994 г.

Чл.-кор. проф. Александър Янков е гост-професор в университетите във Вирджиния, Ню Йорк, Южна Каролина, Кеймбридж, Оксфорд, Солун, Далхузи (Канада), Европейския университет във Флоренция, Дипломатическата академия в Перу, Егейската академия по морско право на о-в Родос, Световния морски университет в Малмьо, Хагската академия по международно право и др.

Народен представител е в IX Народно събрание (1986-89) и в Седмото ВНС (1990-91), член на комисиите за изработване на Конституцията и за външна политика. Носител е на орден „Кирил и Методий“ I ст. и орден „Народна република България“ I ст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар